Waar is magnesium verantwoordelijk voor?

We zullen je wellicht niets nieuws vertellen wanneer we je aangeven dat er in de praktijk verschillende soorten mineralen bestaan. Eén van deze mineralen zal bovendien naar alle waarschijnlijkheid bekend in de oren klinken. Het gaat hierbij namelijk om het zogenaamde magnesium. Voor dit mineraal geldt dat ze er bekend om staat verantwoordelijk te zijn voor het correct functioneren van verschillende processen in ons lichaam. Ondanks het feit dat een tekort aan dit mineraal in de praktijk niet vaak voorkomt is het wel degelijk zo dat het tot de mogelijkheden behoort. In ieder geval, wil jij graag te weten komen waar dit mineraal nu precies verantwoordelijk voor is en waar je eventueel verder nog rekening mee moet houden? Lees dan vooral snel verder!

Wat moet je precies weten over magnesium?

Magnesium is één van de verschillende mineralen waar ons lichaam behoeften aan heeft. In het bijzonder is ze vereist voor de vorming van niet alleen ons bot, maar ook onze spieren. Voor dit mineraal geldt dat je ze aan kan treffen in menig aantal verschillende voedingsmiddelen. Denk hierbij concreet aan:

  • Graanproducten,
  • Groenten en noten;
  • Melkproducten;
  • Vleessoorten;

Verantwoordelijk voor de opname van magnesium in ons lichaam is het uiteinde van de dunne darm. Hoeveel er van dit mineraal uit de voeding die je eet wordt opgenomen is sterk afhankelijk van de voeding in kwestie. Bepalend hiervoor is de hoeveelheid die van dit mineraal in de voeding is terug te vinden. Des te meer er in het eten zit dat je eet des te minder het lichaam opneemt. Dat klinkt misschien in eerste instantie een beetje vreemd, maar eigenlijk is het best logisch.

Fytaat kan de opname verminderen

Bovenstaande informatie heeft aangegeven dat dit mineraal in menig aantal verschillende voedingswaren is terug te vinden. Er dient echter ook rekening mee te worden gehouden dat bepaalde stoffen de opname van magnesium door het lichaam kan verminderen. Bekend is bijvoorbeeld dat het zogenaamde fytaat de opname van dit mineraal kan verslechteren. Voor deze stof geldt dat ze in het bijzonder is terug te vinden in volkoren graanproducten.

Waarom is magnesium zo belangrijk voor ons lichaam?

We kunnen in de praktijk met recht en rede stellen dat magnesium een zeer belangrijke rol vertegenwoordigt in ons lichaam. Ze is dan ook onder meer verantwoordelijk voor:

  • De vorming van onze beenderen en spieren;
  • Het overbrengen van prikkels en spieren in zenuwbanen;
  • Het correct functioneren van de spieren;
  • Een goede werking van diverse enzymen;
  • De energieproductie in ons lichaam;

Ondanks het feit dat een magnesiumtekort in de praktijk vrij zeldzaam is valt het nooit helemaal uit te sluiten. In het bijzonder mensen die geconfronteerd worden met darm- en / of nierproblemen vormen hier een niet onaanzienlijk risico voor. Wanneer je met een dergelijk tekort te maken zou krijgen zijn er gelukkig tabletten op de markt terug te vinden die je daarbij kunnen helpen. Let wel, het is belangrijk om de aangegeven dosering te respecteren. Gebeurt dat niet? Dan zou je mogelijks geconfronteerd kunnen worden met een teveel aan magnesium en dat is ook niet de bedoeling.

buikspieren logo
Eten is meer dan alleen Eten!
Scroll naar boven